SASTERA BUDAYA

MATIC PROMOSIKAN KETUPAT, DODOL

BUKAN sahaja para pelancong asing, warga tempatan, terutamanya generasi muda berpeluang melihat sendiri dan bersama-sama mencuba menyediakan bahan-bahan, dan memasak juadah tradisional bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri 1440 Hijrah.
Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia terpanggil untuk mengetengahkan juadah tradisional. Dua juadah tradisional yang terkenal, iaitu ketupat dan dodol menjadi pilihan Matic.
Aktiviti penyediaan bahan-bahan dan memasak dua juadah tersebut diadakan buat pertama kali di Matic pada 23 dan 24 Mei 2019 lalu. Menganyam ketupat dan memasak dodol itu diadakan bersempena dengan Program Santai Ramadan@ Matic selama dua hari. Ia memberi peluang kepada para pengunjung Matic untuk mencuba membuat sarung ketupat palas, dan ketupat nasi.
Mereka turut berpeluang melihat sendiri cara penyediaan bahan-bahan, serta cara memasak resipi ketupat, dan mengambil masa sehingga empat lima jam untuk dimasak, tidak termasuk proses membalut, serta menganyam daun ketupat.
Di samping ketupat, demonstrasi penyediaan membuat dodol turut dilakukan secara gotong-royong yang melibatkan Chef Selebriti yang kini turut berlakon, iaitu Chef Fikri, serta rakan-rakan artis seperti Taufiq Hanafi (pelakon Paskal The Movie), Zarina Maharaja Lawak, rakan-rakan artis dari Seniman, warga Matic yang terdiri daripada para penyewanya, pelajar Kolej Vokasional Setapak sebagai sukarelawan, dan kakitangan Matic sendiri.
Pengarah Matic, Rudy Irwan Shukaime menjelaskan, dua menu utama ini dipilih kerana ia masakan tradisi wajib yang menjadi pilihan utama sewaktu menyambut Aidilfitri. Ia juga bertujuan memberi pendedahan kerana masyarakat masa kini hanya tahu menikmati juadah ketupat, dan dodol sewaktu musim perayaan. Namun begitu, kebanyakan mereka tidak mengetahui cara penyediaannya.
Ia juga dapat memberi malumat kepada pelancong asing mengenai keistimewaan juadah tradisi yang amat popular dalam kalangan masyarakat Malaysia ini. Tidak ramai anggota masyarakat yang tahu menyediakan, dan memasak juadah tradisi ini kerana agak rumit, dan mengambil masa yang lama.
Usaha Matic ini wajar dipuji kerana bertujuan memelihara, sekali gus mempromosikan ketupat dan dodol kepada pelancong, serta masyarakat Malaysia, terutamanya golongan muda.
Aktiviti ini juga turut memberi pendedahan, serta peluang kepada masyarakat Malaysia untuk mempelajari cara-cara penyediaan juadah berkenaan agar tidak hilang ditelan masa, dan kekal diwarisi masyarakat Malaysia.
Boleh dianggap sebagai berita baik, Matic bercadang untuk mengadakan aktiviti sebegini setiap tahun pada Ramadan.



No comments:

Powered by Blogger.